Rusia e aproape un cyber gulag: cum sunt spionați cetățenii în această perioadă
Rusia vrea să-și monitorizeze atent cetățenii, pentru a vedea dacă respectă restricțiile, așa că implementează instrumentul supranumit cyber Gulag.
O listă lungă de state a adoptat deja măsuri de monitorizare digitală a cetățenilor, în contextul pandemiei. Prin intermediul acestora, pot lupta mai bine cu virusul, pentru că își pot da seama mult mai ușor cine respectă izolarea și carantina și cine nu. Acesta este și cazul Rusiei, care a implementat la Moscova un sistem complex de monitorizare a locuitorilor țării.
O creștere seminificativă a numărului de cazuri din capitala Rusiei a fost motiv suficient pentru autorități să ia măsuri ceva mai drastice. Primarul Moscovei, Sergey Sobyanin, a declarat că sistemul de monitorizare digitală este chiar răspunsul la asta.
Sistemul funcționează cam așa: cetățenii din Moscova cu vârste de peste 14 ani sunt obligați să descarce un cod QR dacă vor să iasă pe stradă. Fiecare trebuie să se înregistreze pe un site guvernamental sau să descarce o aplicație oficială pe telefon. Aici vor declara ruta și scopul deplasării și vor primi un cod QR care poate fi verificat de autorități.
Măsura se va aplica inițial doar pentru persoanele care folosesc transportul în comun, dar autoritățile spun că restricțiile se vor extinde treptat până la trecerile pentru excursii scurte prin cartiere.
Cyber Gulag-ul ar reprezenta o amenințare la securitatea cetățenilor
Persoanele care merg la serviciu pot folosi codurile QR nelimitat. Când vine vorba de cei care au doar treburi personale de făcut, limita este de două „treceri libere” pe săptămână.
De cealaltă parte, opoziția spune că nu ar fi tocmai o idee bună. Aceștia sunt de părere că noul sistem ar conduce către o intruziune fără precedent a guvernului în viețile oamenilor. Daria Besedina și Maxim Katz, politicienii din opoziție care au votat împotriva sistemului, spun că ar fi vorba aici despre un „cyber Gulag”, adică despre un fel de lagăr de concentrare digital.
De exemplu, site-ul de autorizare solicită tuturor utilizatorilor să se înregistreze la un e-portal guvernamental. Numai că acesta stochează datele utilizatorilor: de la amenzi din trafic, la facturi de utilitate, până la pașapoarte străine etc. De asemenea, utilizatorii trebuie să spună de unde pleacă și destinația la care vor să ajungă, identificatorul fiscal al angajatorului, numărul de înmatriculare auto, dar și o fotografie cu buletinul.
Pe de altă parte, Roskomsovoda, un grup care monitorizează libertatea internetului în Rusia, spune că noul sistem supranumit cyber Gulag face parte din „cursa pentru supraveghere” a Rusiei.